Stabiliteitsanalyse volgens de Eigenwaarde berekeningsmethode

De RF-STABILITY add-on module analyseert de stabiliteit van constructies. De RFEM add-on module bepaalt kritische belastingsfactoren en de bijbehorende stabiliteitsmodi.Mogelijkheden

 • Berekening van modellen bestaande uit element, schaal en volume elementen
 • Import van axiale krachten uit een belastingsgeval of combinatie
 • Niet-lineaire stabiliteitsanalyse
 • Optionele overweging van axiale krachten van initiële voorspanning
 • Vier vergelijkingsoplossers voor effectieve berekening van verschillende structurele modellen
 • Optionele overweging van aanpassingen van stijfheid in RFEM
 • Berekening van knikmodi van onstabiele modellen
 • Bepaling van de stabiliteitsmodus groter dan de door de gebruiker gedefinieerde belastingsverhogingsfactor (verschuivingsmethode)
 • Optionele bepaling van de modusvormen van onstabiele modellen (om de oorzaak van instabiliteit te herkennen)
 • Visualisatie van de stabiliteitsmodus
 • Basis voor analyse met behulp van imperfecte equivalente structuren in RF-IMPInvoer

Instellingen RF STABILITY voor stabiliteits analyse
Instellingen RF STABILITY voor stabiliteits analyse

Allereerst is het noodzakelijk om een belastinggeval of -combinatie te selecteren waarvan de axiale krachten moeten worden gebruikt in de stabiliteitsanalyse. Het is mogelijk om een ander belastingsgeval te definiëren om bijvoorbeeld de initiële voorspanning te overwegen.

Vervolgens kunt u de lineaire of niet-lineaire analyse selecteren die moet worden uitgevoerd. Afhankelijk van het geval van de toepassing kunt u een directe berekeningsmethode selecteren, zoals de methode van Lanczos, of de ICG-iteratiemethode. Staven die niet in oppervlakken zijn geïntegreerd, worden meestal weergegeven als staafelementen met twee EE-knooppunten. Deze elementen voorkomen de bepaling van de lokale knik voor een individueel lid. Daarom is er de mogelijkheid om staven automatisch te splitsen.Berekening

Instellingen berekeningsparameters in RFEM
Instellingen berekeningsparameters in RFEM

Verschillende methoden zijn beschikbaar voor de Eigenvalue-analyse:

Directe methoden
De directe methoden (Lanczos, wortels van karakteristieke polynoom, iteratiemethode) zijn nuttig voor modellen van kleine en middelgrote omvang. Deze snelle methoden van vergelijkingsoplossers profiteren van veel computergeheugen (RAM). 64-bit-systemen gebruiken meer geheugen, zodat nog grotere structurele systemen snel kunnen worden berekend.

ICG-iteratiemethode
Deze methode vereist slechts een klein RAM geheugen. Eigenwaarden worden achtereenvolgens bepaald. Het kan worden gebruikt om grote structurele systemen met weinig stabiliteitsmodi te berekenen.

De uitbreidingsmodule RF-STABILITY kan ook de niet-lineaire stabiliteitsanalyse uitvoeren. Ook voor niet-lineaire structuren worden de resultaten in de buurt van de werkelijkheid verstrekt. De kritische belastingsfactor wordt bepaald door stapsgewijs de belasting van het geselecteerde belastinggeval te verhogen totdat de instabiliteit is bereikt. Niet-lineariteiten zoals falende elementen, ondersteuningen en grondslagen, evenals materiële niet-lineariteiten worden overwogen bij het verhogen van de belastingen.Resultaten

Eigenvector kritische knik belasting van een structuur in koudgevormd staal
Eigenvector kritische knik belasting van een structuur in koudgevormd staal

De kritische belastingsfactoren zijn de eerste resultaten die worden weergegeven. Ze vergemakkelijken de evaluatie van stabiliteitsrisico’s. In het geval van staafmodellen geeft de module de effectieve lengten en kritische knikbelastingen van de elementen in het tweede resultatenvenster weer.

In de volgende resultaatvensters kunt u de genormaliseerde eigenwaarden controleren, gesorteerd op knoop, staaf en oppervlak. De eigenwaarde-afbeeldingen maken de evaluatie van het knikgedrag mogelijk. Het grafische display vergemakkelijkt het bieden van structurele maatregelen.