Staalverbinding in RFEM met Solid Elementen

Staalverbinding in RFEM met Solid Elementen

Voor een project in Rotterdam gebruikte ADS Ertner IDEA CONNECTION om een staalverbinding te berekening. Dit programma berekent staalverbindingen met behulp van de CBFEM-methode waarbij dunwandige doorsnedes worden gemodelleerd met niet-lineaire materiaaleigenschappen en niet-lineaire bouten en niet-lineaire lassen worden toegepast. Om belastingen correct over te dragen, moest ADS Ertner solids gebruiken in het model van de verbinding. In IDEA CONNECTION kunnen solids niet toegepast worden.

Modellering en Spanningsberekening in RFEM

ADS-ERTNER BV | Capelle aan den IJssel
www.ads-ertner.nl

Msc Engineering | Doorwerth
msc-engineering.nl

  • Lengte: ~ 3.0 m
  • Breedte: ~ 2,3 m
  • Hoogte: ~ 3.1 m
  • Aantal vlakken: 347
  • Aantal solids: 27
  • Aantal EE Elementen: 500810

ADS Ertner nam contact op met MSc Engineering, die een RFEM 3D rekenmodel met een solid maakte voor de verificatie van de staalverbinding. Deze speciale verbinding omvat een knooppunt met zes aansluitende staven. Het bovenste kolomdeel en de onderste diagonalen ondergaan hoge normaalkrachten die afkomstig zijn van de prefab beton constructie van het gebouw en verder een hoge trekkracht veroorzaken in de horizontale staaf. Het RFEM 3D rekenmodel is gemaakt om de interne spanningen in het stalen blok te ontwerpen met een maximale afmeting van 450 mm. In het rekenmodel werden alle elementen (staafeindes / blokken) gemodelleerd als solids. De knoopbelastingen werden op de solids aangebracht op vlakken aan de uiteinden van de solids. Deze stijve vlakken verdelen de belastingen gelijkmatig over de oppervlakken van de solids. Sommige staven worden ondersteund door semi-rigide vlakken.

In het model fungeert het blok als een transmissie-element voor de grote normaalkrachten. Vanuit economisch oogpunt was een dikwandig stalen blok een betere oplossing dan een reeks gelaste versterkingsplaten. De RFEM-spanningsberekening resultaten werden vergeleken met een maximaal toelaatbare staalspanning van 315 N / mm² die overeenkomt met een staalsoort S355 met een plaatdikte tot 100 mm. De blokspanningen waren aanzienlijk lager dan de toelaatbare spanningen.

ads ertner msc engineering staalknoop detail verbinding met solid IDEA

ads ertner msc engineering staalknoop detail verbinding met solid

Gebruikte programma’s voor de berekening van de constructie

RFEM rekensoftware