Introductie

RFEM is eindige-elementen rekensoftware, waarmee u verschillende soorten constructieve modellen kunt maken en ontwerpen. Met de release van versie 6 is het concept herzien voor een verbeterde verwerking van de gegevens en een geïntegreerde conceptie van het ontwerp. U kunt nu gebruik maken van de verbeterde functionaliteiten en profiteren van de herwerkte opstelling van de model- en lastobjecten, evenals van de resultaat- en ontwerpgegevens.

In deze tutorial/zelf studie maken we u graag vertrouwd met de essentiële kenmerken van het RFEM-programma. U maakt een volledig nieuw model door stap voor stap de constructieve en belastinggegevens te definiëren. Net als bij elke andere software zijn er verschillende manieren om uw doel te bereiken. Afhankelijk van de situatie en uw persoonlijke voorkeuren kunnen taken op verschillende manieren worden benaderd. Deze zelf studie presenteert een verscheidenheid aan opties, zodat u een keuze hebt voor uw dagelijkse werk.

Deze zelf studie behandelt een model met betonnen en stalen onderdelen. Het betonnen deel bestaat uit twee vloeren die worden gedragen door wanden en een cirkelvormige kolom. De vloeren worden verticaal verschoven door een gedrongen hoge ligger. Aan een van de vloeren is een stalen platform bevestigd. Wat betreft belastingen, moeten het eigen gewicht en de veranderlijke belastingen worden toegepast. De berekening wordt uitgevoerd volgens de lineair-statische en tweede-orde (P-Delta) theorieën.

Voor normen worden de Eurocodes met de CEN-instellingen gebruikt. Verder worden in deze zelfstudie metrische eenheden gebruikt. U kunt een vergelijkbare zelf studie vinden voor de VS conventies op onze Amerikaanse website.

De tutorial/zelf studie bestaat uit drie delen: Constructieve berekening, betonontwerp en staalontwerp. Het eerste deel laat zien hoe u de constructieve objecten en belastingen maakt, de belastingen combineert, een constructieve berekening uitvoert, de resultaten controleert en de gegevens voorbereidt om af te drukken. Het tweede en derde deel (in voorbereiding) gaan over het beton- en staalontwerp van het model. Deze benadering van het programma komt niet volledig overeen met de filosofie van de software die suggereert om de constructieve berekening en ontwerpgegevens als geassocieerde entiteiten te definiëren. Om echter een duidelijke en stapsgewijze introductie te geven, zijn die verweven delen van het modelleringsproces opgesplitst. U krijgt een overzicht van de integrale onderdelen zodat u in één keer alle invoergegevens van uw projecten kunt definiëren.

Met de proefversie van de software kunt u alle functies gebruiken om aan het model te werken. Wanneer de proefperiode is verstreken, wordt de demo-modus met beperkte instellingen toegepast: U kunt het model nog steeds invoeren en berekenen, maar de gegevens niet opslaan.

U kunt het model ook downloaden van onze internationale website, zie bijgaande link: Link naar Model. Toch raden we aan om het model stap voor stap in te voeren, zodat u profiteert van de verschillende manieren om de functies van het programma te gebruiken.