Aluminiumconstructies controleren volgens Eurocode 9

Maken van de hoofdberekening

Met de 2D- of 3D-versie van de rekensoftware RFEM of RSTAB kan een aluminiumconstructeur raamwerken genereren, modelleren, berekenen en controleren. Met een speciale Wizard kunt u doorgaande liggers genereren, 2D raamwerken met consoles, 2D vakwerken, of 3D aluminium hallen.

De 3d berekening bepaalt de snedekrachten, reactiekrachten, en vervormingen van het model. De constructie kan bestaan uit een combinatie van staal, beton, aluminium, hout of metselwerk. Het is mogelijk om het 3D CAD-model in te lezen vanuit Tekla of REVIT. Met behulp van een Wizard kunt u snel een berekeningsrapport met de numerieke en grafische resultaten genereren. De resultaten kunt u gebruiken om aluminiumverbindingen te ontwerpen.

Aluminium controleren volgens Eurocode 9

De RF-/ALUMINIUM EC 9 add-on module voert de normcontrole uit volgens de EN 1999-1-1:2007. De uiterste grenstoestand en de bruikbaarheidsgrenstoestand wordt gecontroleerd. Het is mogelijk om HA-zones te definiëren.

Koppel de software met Tekla Structures

Met de basislicentie van RFEM en RSTAB kun je het rekenmodel van een aluminiumconstructie in Tekla importeren. Het rekenmodel van Tekla bevat de rekenkundige knopen, de hartlijnen van de profielen, de doorsnedes, scharnieren, steunpunten, plaatdiktes en eventuele materialen, belastingen en belastingcombinaties. Gebruik de rekensoftware om de constructie te controleren. Exporteer de gewijzigde staven, profielen, materialen, plaatdiktes en scharnieren terug naar Tekla.


Knikcontrole met RF-STABILITY

Controleer de knikstabiliteit in een 2D of 3D-constructie met RF-STABILITY. Bepaal de kniklengte voor slanke aluminiumconstructies. Geef grafisch de berekende knikvorm voor lineaire en niet-lineaire combinaties weer. Bereken de Eulerse knikkracht, zodat de ingenieur de knikfactor en de vergrotingsfactor ziet. Gebruik verschillende Solvers, zodat de aluminiumconstructeur de modellen optimaal berekent. Toets kolommen met verlopende of verschillende profielen. Bepaal de plooivorm van plaatvelden.


Maak willekeurige dunwandige doorsnedes

Met de add-on module SHAPE-THIN modelleert een constructeur willekeurige dunwandige aluminiumdoorsnedes. Voor elk onderdeel van de doorsnede bepaalt het programma de C/T verhouding. Ook bepaalt de constructeur met de module voor de willekeurige doorsnedes de geometrische grootheden zoals het traagheidsmoment, dwarskrachtencentrum en het zwaartepunt van de doorsnede. Voor een verzameling van snedekrachten inclusief welving toetst SHAPE-THIN volgens de Eurocode. De module draait zonder RFEM of RSTAB. RFEM en RSTAB gebruiken de willekeurige doorsnedes in de aluminiumcontroles. In de RF-ALUMINIUM add-on worden de zogenaamde HA-zones aangegeven.