Attracties, Tent- en Tijdelijke Constructies

Attracties en tijdelijke constructies berekenen

Met de 2D- of 3D-versie van RFEM of RSTAB modellleert en berekent een constructeur attracties of tijdelijke constructies. De berekening is geometrisch lineair of niet-lineair. Bepaal de reactiekrachten in de poten van de constructies, de benodigde grootte van de betonblokken, de snedekrachten, en vervormingen van het model. De constructie kan uit staal, aluminium, of andere materialen bestaan. Lees het 3D model in uit AutoCAD, waarbij de lagen in AutoCAD omgezet worden naar staven. Van trusses kan een bibliotheek worden aangelegd, zodat je snel de trusses in een ander project kunt hergebruiken. Met behulp van een Wizard maakt een gebruiker een berekeningsrapport met de numerieke en grafische resultaten.


Bepaal de unity check van de staalspanning met Stress-Strain Analysis

De equivalente spanning van de constructie kan een constructeur toetsen met de add-on Stress-Strain Analysis. De normaal-, schuif- en Von Mises-spanning wordt bepaald. Bekijk per doorsnede wat de optredende spanning in een staalvezel is. Controleer de toelaatbare spanning rekening houdend met de dikte van de onderdelen van de doorsnede. Controleer willekeurige doorsnedes. Bereken de stuklijst van de staalconstructie en de te verven oppervlakken. De spannings-gebieden voor vermoeiing kunnen worden weergegeven. De uitvoer bestaat uit numerieke en grafische resultaten.

Van lassen tussen vlakken wordt automatisch op basis van het type las de spanning bepaald.


Knikcontrole van tijdelijke constructies

Knikcontrole met Structure Stability

Controleer de knikstabiliteit in een 2D of 3D-constructie met Structure Stability. Bepaal de kniklengte voor staafconstructies. Geef grafisch de berekende knikvorm voor lineaire en niet-lineaire combinaties weer. Bereken de Eulerse knikkracht, zodat de ingenieur de knikfactor en de vergrotingsfactor ziet. Gebruik verschillende Solvers, zodat de staalconstructeur de modellen optimaal berekent. Toets kolommen met verlopende of verschillende profielen. Bepaal de plooivorm van plaatvelden.


Maak willekeurige dunwandige doorsnedes

Met de add-on RSECTION modelleert een constructeur willekeurige dunwandige doorsnedes. Voor elk onderdeel van de doorsnede bepaalt het programma de C/T verhouding. Ook bepaalt de constructeur met de module voor de willekeurige doorsnedes de geometrische grootheden zoals het traagheidsmoment, dwarskrachtencentrum en het zwaartepunt van de doorsnede. Voor een verzameling van snedekrachten inclusief welving toetst RSECTION volgens de Eurocode. De module draait zonder RFEM of RSTAB. RFEM en RSTAB gebruiken de willekeurige doorsnedes in de staalcontroles.


Tentconstructies berekenen

De Form-Finding Analysis add‑on zoekt de vorm van constructies belast door trek en druk, zoals tenten, membraan en kabelconstructies, schalen en andere constructies.
De vorm wordt berekend door het evenwicht de spanning in het vlak (voorspanning) en de natuurlijke of geometrische oplegsituatie.


Bereken de eigenfrequenties

Voor door aardbeving belaste constructies berekent een constructeur met de add-on Modal Analysis de eigen frequenties. Als constructeur geef je de massa’s van de constructie in, waarbij de massa van de staven of platen automatisch wordt geconverteerd. Vervolgens rekent het programma de eigenfrequenties van de constructie uit./p>