Scheepsbouw

Bereken de snedekrachten en spanningen

Voor een constructie uit de scheepsbouw kan je van een deel van een schip met de rekensoftware RFEM of RSTAB de interne of snedekrachten en spanningen uitrekenen. Bereken met RFEM de vervormingen van een scheepsdek of bereken de spanningen in een dwarsdoorsnede van een schip. Het resultaat van de berekening kun je uitvoeren naar een berekeningsrapport. De modellen zet een constructeur op met een AutoCad tekening als onderlegger of het model wordt in RFEM opgezet.


Importeer STP-bestanden

In de scheepsbouw en werktuigbouwkunde is het STP-formaat wijd verbreid. Importeer Step-bestanden (import van Inventor, Solidworks en Solidedge rekenmodellen). Gebruik het STP-bestand als vertrekpunt voor het rekenmodel. Converteer onderdelen direct naar Solid-elementen.


Vergelijkspanningen van een stalen raamwerk zoals berekend met de rekensoftware RFEM

Bereken de staalspanning met RF-/STEEL

De equivalente spanning van de 2D of 3D constructie kunt u toetsen met de add-on module RF-/STEEL. De normaal-, schuif- en Von Mises-spanning wordt bepaald. Bekijk per doorsnede wat de optredende spanning in een staalvezel is. Controleer de toelaatbare spanning rekening houdend met de dikte van de onderdelen van de doorsnede. Controleer willekeurige doorsnedes. Bereken de stuklijst van de staalconstructie en de te verven oppervlakken. De spanningsgebieden voor vermoeiing kunnen worden weergegeven. De uitvoer bestaat uit numerieke en grafische resultaten.


Doe een plooicontrole met PLATE-BUCKLING

Plooiberekening voor verstijfde of niet-verstijfde platen. Importeer de snedekrachten uit RFEM en/of RSTAB. Definieer de oplegvoorwaarden voor de plaat. Pas horizontale of verticale verstijvers toe. De verstijvers kunnen strippen, T-stukken, L-profielen of Bulbflat staal profielen zijn. PLATE-BUCKLING berekent de plooivorm en controleert het plaatveld volgens de Eurocode 3.Knikcontrole met RF-STABILITY

Controleer de knikstabiliteit in een 2D of 3D-constructie met RF-STABILITY. Bepaal de kniklengte voor staafconstructies. Geef grafisch de berekende knikvorm voor lineaire en niet-lineaire combinaties weer. Bereken de Eulerse knikkracht, zodat de ingenieur de knikfactor en de vergrotingsfactor ziet. Gebruik verschillende Solvers, zodat de constructeur in de scheepsbouw de modellen optimaal berekent. Toets frames met verlopende of verschillende profielen. Bepaal de plooivorm van plaatvelden.Maak staaldetails en -verbindingen met RFEM

Gebruik Solids (volume elementen) voor sterkteberekeningen van (staal)details en de staalverbinding. Gebruik contactelementen (vlakvrijgaves) voor de overdracht van lasten tussen vlakken. Importeer Step-bestanden (import van Inventor, Solidworks en Solidedge rekenmodellen. Modelleer klemconstructies, hijsogen, aansluitingen, windverbandkoppelingen, boutverbindingen, e.d. m.b.v. Solids. Bekijk de inwendige equivalente spanning in het staaldetail. Controleer de optredende Von-Mises-spanning voor de staalverbinding en het staaldetail.