2D raamwerken

Met RFEM en RSTAB kan een constructeur 2D-raamwerken, doorgaande liggers, vakwerkliggers, balkroosters, betonvloeren en dakgordingen genereren. Genereer automatisch de vloer-, wind- en sneeuwbelasting volgens de Eurocode 1 op de constructie. Doe een controle volgens de Eurocode 2, 3, 5, 8 of 9. Maak snel een berekeningsrapport met behulp van een documentsjabloon. Schaal in een later stadium het 2D raamwerk op naar 3D en maak een BIM-model.

Snedekrachten berekend voor een 2D raamwerk

Berekening van 2D raamwerk in RFEM

Met de 2D-versie van RFEM of RSTAB kan een constructeur 2D raamwerken en betonvloeren genereren, modelleren, berekenen en controleren. Een speciale Wizard genereert doorgaande liggers, 2D raamwerken met consoles, 2D vakwerken, Visbuikliggers, Gordingen, Dakspanten, Gebinten daken, en Kabels. Combineer een 2D raamwerk in één model met een betonnen wand. Bepaal de krachtswerking in een betonnen vloer met stalen raveelbalken. De constructie kan uit staal, beton, aluminium, hout of metselwerk bestaan. Met Excel parametriseert een constructeur eenvoudig een 2D raamwerk. Met behulp van een Wizard maakt een gebruiker een berekeningsrapport met de numerieke en grafische resultaten.


Knikcontrole van tijdelijke constructies

Knikcontrole met RF-/STABILITY

Controleer de knikstabiliteit in een 2D raamwerk met RF-/STABILITY. Bepaald de kniklengte voor de staafconstructie. Geef grafische de berekende knikvorm voor lineaire en niet-lineaire combinaties weer. Bereken de Eulerse knikkracht, zodat jij de knikfactor en de vergrotingsfactor kent. Gebruik verschillende Solvers, zodat je modellen optimaal berekent. Toets kolommen met verlopende of verschillende profielen.


Controleer volgens de Eurocode 3

Bepaal de U.C.-waarde van het 2D raamwerk voor de controles volgens de Eurocode 3 met de add-on module RF-/STEEL EC3. Controleer de knik, dwarskracht, buiging, plooi in het lijf, torsiestabiliteit, knikstabiliteit, interactie van buiging, normaalkracht en dwarskracht. Gebruik een toog om aan de doorbuigingstoets te voldoen. Toets de brandwerendheid met of zonder brandwerende bekleding.


Bepaald de U.C.-waarde van de spanning

De equivalente spanning van het 2D raamwerk kan een constructeur toetsen met de add-on module RF-/STEEL. De normaal-, schuif- en Von Mises-spanning worden bepaald. Bekijk per doorsnede wat de optredende spanning in een staalvezel is. Controleer de toelaatbare spanning rekening houdend met de dikte van de onderdelen van de doorsnede. Controleer willekeurige doorsnedes. Bereken de stuklijst van de staalconstructie en het te verven oppervlakken. De stress-ranges voor vermoeiing kunnen worden weergegeven. De uitvoer bestaat uit numerieke en grafische resultaten.


Bereken de wapening

De hoeveelheid benodigde wapening in een 2D raamwerk bepaal je met RF-/CONCRETE EC2. Pas basiswapening toe en bereken de benodigde beugel- en bijlegwapening. Controleer de scheurvorming rekening houdend met de verhoogde dekking en de milieuklasses. Controleer de brandwerendheid van het 2D raamwerk. Bepaal de vloerwapening voor een betonvloer.