RF-/STEEL Warping Torsion Module Uitbreiding

Geavanceerde knik- en kipcontrole

Met de RF-/STEEL EC3 Warping Torsion add-on module (uitbreiding van RF-/STEEL EC3) kan een staalconstructeur de knik en kip berekenen van willekeurige dunwandige profielen. Met behulp van zeven vrijheidsgraden inclusief welving wordt de knik- en kipweerstand van het profiel bepaald. De staalcontructeur kan de belasting op elke vezel van de doorsnede aanbrengen.

RF-/STEEL EC3 Warping Torsion doet controles volgens volgende norm:

 

  • EN 1993‑1‑1:2005 + AC:2009

Mogelijkheden

  • Van toepassing op staven die worden gedefinieerd als staafverzamelingen
  • Afzonderlijk rekenhart die 7 vrijheidsgraden (ux, uy, uz, φx, φy, φz, ω) of 8 snedekrachten beschouwt (N, Vu, Vv, Mt, pri, Mt, sec, Mu, Mv, Mω)
  • Niet-lineaire controle volgens de berekening van de 2e orde
  • Invoer van imperfecties
  • Berekening van kritische belastingsfactoren en knikvormvormen evenals de visualisatie ervan (inclusief welving)
  • Integratie in het staafontwerp in de RF- / STEEL EC3 add-on-module
  • Beschikbaar voor alle dunwandige en asymmetrische stalen profielen


Invoer


Aangezien RF-/STEEL Warping Torsion volledig is geïntegreerd in RF-/STEEL EC3, worden de gegevens op dezelfde manier ingevoerd als voor de gebruikelijke controle in RF-/STEEL EC3. Het is alleen nodig om de optie “Welvingsberekeningen” in het dialoogvenster Details te selecteren, tab Welvingstorsie (zie afbeelding rechts). Een staalconstructeur kan ook het maximale aantal iteraties in dit dialoogvenster definiëren.

De torsie-berekening wordt uitgevoerd voor staafverzamelingen in RF-/STEEL EC3, waarvoor een constructeur randvoorwaarden kunt definiëren, zoals knoopsteunen of staafuiteinden. Het is ook mogelijk om imperfecties voor de niet-lineaire berekening op te geven.


Resultaten

Grafische weergave van kip eigenwaarde met welving volgens RF STEEL Warping Torsion
Kip eigenwaarde met welving met RF-/STEEL Warping Torsion

De resultaten van de welvingstorsie-analyse worden weergegeven in RF-/STEEL EC3 op de gebruikelijke manier. Naast andere resultaten omvatten de bijbehorende resultaatvensters de kritische welvings- en torsiewaarden, snedekrachten en een overzicht van de controle.

De grafische weergave van de vervormingsmodus (incl. welving) maakt een realistische beoordeling van het knik- en kipgedrag mogelijk voor dunwandige of asymmetrische profielen.