Systeem en Belastingen

Maatvoering model

Het model stelt een betonnen constructie voor waaraan een stalen platform is bevestigd. Er zijn twee vloeren met een verticale offset ertussen. De vloeren worden ondersteund door drie betonnen wanden en één kolom. De bovenste vloer heeft een T-balk geïntegreerd aan een vrije rand. Alle vlakken zijn star met elkaar verbonden.

Het aangrenzende platform wordt aan het verre uiteinde ondersteund door een portaalconstructie. Doordat de platformliggers met pennen zijn verbonden met de vloer en het portaal, brengen ze geen buigmomenten over.

Materialen, Diktes en Doorsnedes

Voor de materialen zijn beton C30/37 en staal S 235 gebruikt voor het constructiemodel.

De dikte van de vloeren en wanden is elk 20 [cm]. De betonnen kolom in het midden van het model bestaat uit een cirkelvormige doorsnede met een diameter van 30 [cm]. Voor de onderslagligger wordt een rechthoekig profiel van 30 [cm] breed en 50 [cm] hoog gebruikt. Het stalen portaal bestaat uit HE-A 200 profielen, terwijl de platformliggers zijn gemaakt van IPE 200 profielen.

Belastingen

De belastingen worden aangebracht via vier belastinggevallen (BG).

Belastinggeval 1 (BG1) omvat het eigen gewicht van het model en het gewicht van de vloer op de platen van 0,75 [kN/m2].

In BG2 tot en met BG4 worden de veranderlijke belastingen gedefinieerd. Dat zijn lasten van categorie A van 1,50 [kN/m2] elk en worden afzonderlijk aangebracht op de twee vloeren en het platform.

Imperfecties

Voor individuele staven moeten de effecten van imperfecties bijvoorbeeld worden overwogen volgens Eurocode 3. Imperfecties worden beschouwd als aparte categorieën, niet als belastinggevallen (zoals in eerdere programmaversies).

Voor alle kolommen zijn de initiële zwaai-imperfecties ϕ0 = 1/200. Ze worden afzonderlijk toegepast in de tegenovergestelde Y-richting, zodat ze de laagste eigenvormen van het model weerspiegelen. Bovendien wordt rekening gehouden met initiële lokale boogimperfecties e0/L = 1/200 voor de stalen kolommen in dezelfde richting (knikkromme c voor de z-as van de staaf). Boogimperfecties zijn volgens Eurocode 2 niet relevant voor de betonnen kolom.